JAUHARI JUGA YANG MENGENAL MANIKAM

2007/02/20

Melihat kepada situasi persatuan sekarang, kembali Pak Kaduk renungkan bahawa apakah ada jawapan kepada persoalan yang sedang melanda persatuan. Ramai ahli yang terpengaruh dan terikat dengan perkataan atau istilah yang besar iaitu ‘Guru’. Ramai yang tersangkut dan tidak dapat menguraikan secara sistematik apa yang perlu dilakukan. Oleh kerana ramai yang menghadapinya untuk kali pertama, maka pengalaman mengalami situasi begini sudah tentu tidak ada. Oleh yang demikian, ramai di kalangan ahli yang akan mendengar apa yang disampaikan oleh orang yang rapat dengan mereka. Jadi kepercayaan dan kebenaran adalah sangat subjektif dan tidak ada garis pemisah bagi menentukan yang mana satu benar dan yang mana satu palsu. Adalah amat sukar untuk membezakan yang benar dan yang mana satu lakonan. Sebab utama kita tidak dapat membuat penilaian yang objektif adalah kerana kita tidak ada pengalaman dan pengetahuan untuk menghadapi situasi yang sebegini. Jadi, apa yang disampaikan oleh rakan taulan dan juga orang-orang yang lebih senior itu ditelan dan dijadikan panduan.

Hari ini ramai di kalangan ahli-ahli ‘tersangkut’ dengan kata-kata hikmat guru. Guru adalah kebenaran, guru adalah peraturan, guru adalah yang tertinggi dan guru adalah segala-galanya. Sehinggakan sampai ke satu tahap dimana guru itu diangkat oleh pengikut-pengikut sebagai mempunyai taraf yang amat tinggi disisi Allah swt. Guru cepat-cepat dilabelkan sebagai mencapai taraf wali. Dan untuk mendapatkan kepercayaan dan lebih menyakinkan pengikut, orang-orang yang rapat di sekeliling guru tersebut menjadi ajen propaganda yang mencanangkan kehebatan guru tersebut. Maka diulang secara berterusan kehebatan guru tersebut serta ditokok tambah untuk menyakinkan pengikut-pengikut yang lain sehingga melihatkan guru tersebut sebagai seorang manusia yang istimewa yang tiada cacat celanya. Yang menjadi lebih parah ialah apabila guru itu sendiri yang ‘perasan’ dia adalah manusia yang terpilih dan hebat. Maka dilakonkan watak-watak orang-orang alim lagi warak semata-mata untuk menyakinkan para pengikut sekelian.

Maka lakonan watak guru dan orang-orang sekeliling yang rapat ini ditafsirkan mempunyai ‘chemistry’. Masing-masing saling menjaga dan mengangkat diri masing-masing. Lagi taksub para pengikut, maka akan bertambah mudahlah untuk dipengaruhi supaya berkorban untuk guru yang istimewa ini. Oleh itu segala harta benda dan wang ringgit akan dicurahkan kepada guru tersebut demi untuk ‘perjuangan’ kononnya. Dan sudah tentu orang sekeliling yang menjadi ‘tukang karut’ akan mendapat habuan masing-masing sebagai balasan. Maka hubungan istimewa ini akan berterusan selagi kedua-duanya mendapat keuntungan dari hubungan tersebut.

Persoalannya, bagaimana kita hendak mengenal yang mana satu intan yang mana satu kaca. Dari jauh kelihatannya sama. Malah ada kalanya, kaca itu lebih berkilau dan bersinar dari intan. Dalam hal ini, hanya jauhari yang mengenal manikam. Hanya orang yang ada ilmu pengetahuan yang berkaitan dengan perkara tersebut akan mengetahuinya. Dan orang-orang inilah yang dapat membuat penilaian tentang ketulenan sesuatu permata itu. Mereka arif menilai dan sentiasa memerhatikan gerak laku dan ini sudah tentu ‘memanaskan bontot’ si empunya diri yang sedang diperhati. Jadi untuk mengelakkan diri dari ‘diperhati’ beberapa langkah drastik harus di ambil supaya mengelakkan mala petaka di kemudian hari. Antaranya ialah dinyahkan segala ‘Jauhari’ ini jauh-jauh dari arus perdana. Direhatkan mereka dan di singkirkan dari memegang jawatan utama. Apabila ini berlaku, maka senanglah ‘si wali palsu’ ini bermaharajalela.

Jadi peristiwa semasa persatuan dimana ‘orang lama’ dituduh menjadi dalang adalah sebagai satu propaganda untuk merosakkan imej para ‘Jauhari’ ini . Apabila imej tercemar, tiada yang akan mempercayai kata-kata mereka. Apa sahaja yang dikatakan selepas itu tidak memberi pukulan kepada si wali palsu. Sekurang-kurangnya untuk mereka yang tidak berilmu akan termakan juga hasutan tersebut. Tetapi bagaimana pula bagi yang ada ‘mengaji’? Adakah mereka akan menerima bulat-bulat yang dihidangkan? Sudah tentu bukan begitu jalan ceritanya. Mereka sudah tentu menyelidik dan bertanya. Mereka ada hak mendapat maklumat. Dan selagi mereka mempunyai fikiran yang terbuka, ingin mencari maklumat, mereka akan berusaha. Dan akhirnya, satu persatu akan dibongkar dan kemudiannya mereka akan membuka mata!

Apa yang berlaku hari ini ialah isu utama telah dipesongkan, yang timbul adalah kes ‘Jauhari’ yang kononnya mahu menikam. Isu pokok tidak dibicarakan, tetapi sentimen keluarga dan tatacara penyiasatan yang hangat dibincangkan. Perbuatan wali palsu yang melanggar adat dan tata susila tidak diselidik, tetapi tindakan pegawai yang menjalankan tugas yang dipertikaikan!

Apa nak dibuat, beginilah mentaliti kita. Kononnya sudah 50 tahun merdeka, tetapi sebatang jarum pun kita terkial nak tempa!

Pak Kaduk – Katak bawah tempurung pun sudah lama merdeka dan melihat dunia. Kita sahaja yang perasan kita bijaksana, tetapi kita tidak tahu apa pula kata si katak itu kepada manusia ‘Akal saja berjela, tetapi dengkel berdepa-depa’!

Catat Ulasan